torstai 22. marraskuuta 2012

Vastauspostaus nro 3

Tässä kolmas ja toistaiseksi viimeinen vastauspostaus! Kiitos vielä kaikille kysymyksistä, niitähän saa edelleen esittää, vastailen niihin jatkossakin parhaani mukaan. :)
 


Kun vuokrasit Pihviä ja menit ratsastamaan sillä, oliko tallilla aina joku muukin samaan aikaan, vai menitkö koskaan ihan yksin?

En nyt ainakaan pikaisesti muista, että olisin koskaan kokoaikaa ihan yksin mennyt. Kyllä tallilla oli aina aikuinen paikalla, vaikka muuten me nuoret siellä välillä keskenämme liikuttiin.
 

Miten Pihvi on suhtautunut siihen kun Siltteriä ei enää ole?

Rauhallisesti. Koska lopetus tuli yllättäen, hautaus venyi seuraavalle päivälle. Tuon toisen päivän ajan Pihvi juoksi ja vahtasi peitettyä ystäväänsä, mutta ennen hautausta kävi vielä sanomassa heipat. Kun poni tuli tallista ulos kaivurin lähdettyä, kaikki oli niin kuin mikään ei olisi muuttunut. Sinne se mennä touhotti omia juttuja tekemään, kuten silloinkin, kun Siltteri vielä täällä oli. Urhea poni
 
 




Talvi vai kesä, miksi?

Molemmissa on puolensa. Talvi on pitkä ja pimeä, mutta talvessa on omaa taikaansa; mikäli lunta on kohtuullisesti (hieman enemmän kuin ei ollenkaan, muttei kuitenkaan niitä metrin kinoksia) ja pakkaslukemat eivät laskisi kahdenkymmenen paikkeille. Kesä on lyhyt, valoisa sekä parhaimmassa tapauksessa lämmin (ja ötökkäinen). Lisäksi kesällä on meille puutarhureillekkin töitä.

Mikä on sinun lempiväri?
Vaaleanpunainen, harmaa ja vaaleanvihreä. :)

Mitkä ovat kolme parasta ratsastusvarustettasi?
Oikeastaan tallivaatteet; ehdoton ykkönen on kypäräni Charles Owen Fiona. Toisena ja kolmantena tulevat mitkä vaan (kunhan hyvät) hanskat ja mukavat kengät. Tallivaatteina ylipäätänsä ovat Horzen brodeerattu luottotakki sekä Hööksin pitkä ja lämmin heijastintakki. Talviaikaan toppahousut ja kuomasaappaat ja näin syksymmällä työhousut pohjeheijastimilla.

Kolme parasta hevoskuvaasi?
Parhaita en osaa sanoa, suosikkejakin on paljon, mutta tässä muutama!

 
 




 
Mitä puuhailet vapaa-aikanasi muuten, kun et ole "poneilemassa"?

Vapaa-aikani kuluu mm. haaveillessa, käsitöitä tehdessä, telkkaria katsoessa, dataillessa, autoillessa, siivotessa, kirjoittaessa, shoppailemassa, viettäessäni aikaan perheeni ja poikaystäväni kanssa. Joka viikkoon kuuluvat myös jooga- ja kahvakuulatunnit.

Kuinka pitkä olet?
Pituutta minulle on kertynyt reilut 170cm, eli eiköhän se poniratsastajan aika ole jo takanapäin.

 


Miksi et ratsasta Pihvillä?

Tykkään nykyään tehdä Pihvin kanssa monennäköisiä maastakäsin-juttuja, jonka vuoksi ratsastaminen on jäänyt. Toiseksi itselläni ei ole kiinnostusta tällä hetkellä ratsastamiseen, ja kolmanneksi polveni ei kestä ratsastusta ilman paketointia.

Oletko koskaan värjännyt hiuksiasi?
Olen! Nyt on luonnollinen väri päässä.
 

Parhaat muistot Pihvin ja Siltterin kanssa?

Parhaita muistoja en osaa sanoa! Niitä on niiiiiin paljon. Nopealla mietinnällä mieleen tulee se, kun hepat tulivat meille ensikertaa kotiin. Lisäksi se päivä, kun Pihvi siirtyi meidän omistukseen ja minulle sanottiin, että mennään katsomaan sitä sinun poniasi on jäänyt mieltä lämmittämään (ottaen huomioon, että Pihvin olin nähnyt tyylillä 100 kertaa aikaisemminkin). Myös viimetalviset lumihankireissut olivat ihania, kun omalla pellolla menimme kokoonpanolla minä & Pihvi ja äitini & Siltteri.
 
Niitä on niin paljon, kuten jo sanoinkin. :)

Aika kuultaa muistot.




Mielipiteet

Paljon erilaisia lukijoita askarruttavia kysymyksiä, toivottavasti vastauksista on jotain apua! :)




Sinä kun olet shettis ihmisiä, niin onko mielestäsi typerää käydä shettistallilla vain tekemässä tallitöitä, menemässä poniagilitya ja ajotunneilla, eli ei ratsastamassa kyseisellä tallilla lainkaan? Kehittyykö ponien käsittelyssä ajaessa ja mennessä poniagilitya? Ja onko järkeä ajella, jos ei aio suorittaa p-ajolupaa? :)

Järkeä - siihen voi vastata vain ihminen itse. Missä tavoitteesi ovat? Mitä haluat tehdä? Haluatko kehittyä ratsastuksessa, hevosen käsittelyssä tai ajaa kilpaa? Vastailemalla näihin löytää ehkäpä niitä vastauksia, jotka antavat suuntaa.
 
P-ajolupa on ajolupa, jonka suoritettua voi ajaa kilpaa raveissa. Jos tavoitteesi siintävät poniraviohjastajana ja ponikin olisi valmiina, voit hankkia ajoluvan ja ryhtyä tähtäämään kohti tavoitettasi. Jos haluat kehittyä ratsastajana, siihen löytyy tie; ratsastus.

Minun mielipiteeni - kyllä tuossa on järkeä, jos vain itse haluaa sitä mitä tekee. :)Mielestäni nykytilanteesi kuulostaa melko ihanteelliselta, ainakin mitä itse voisin kuvitella. Monipuolista tekemistä ponejen kanssa, hevosenkäsittelytaidot karttuvat, ajotaidot kehittyvät jne. Ajoa on ravien ulkopuolellakin; valjakkoajo sekä erilaiset driving classit. Shettis.com sivuilta löytyy kouluohjelmia, joita itsekkin käyn läpi silloin tällöin Pihvillä ajaessani.
 




Miksiköhän yksi tyttö pääsee aina tallin omistajan mukaan taluttamaan poneja tallin ulkopuolisiin tapahtumiin? Onkohan hän itse kysynyt pääseekö välillä mukaan taluttamaan vai pyytääköhän omistaja itse sitä tyttöä taluttajaksi? Kannattaisko munkin kysyä siltä omistajalta voisinko tulla tapahtumiin taluttamaan, ja jos kannattais nii miten kysyisin?

Tapausta tuntematta on vaikea edes arvella mitään, mutta mikäli mukaan haluaisit, kannattaa se avoimesti kertoa tälle omistajalle. Ehkä tämä tyttö on kerran ollut taluttamiskeikalla mukana, ja sen jälkeen on vain tullut tavaksi ottaa tämä mukaan kun tarvetta on ollut. Kannattaa kertoa, että olisi kiinnostunut taluttamisesta ja olisikohan mahdollista päästä ensikerralla mukaan kokeilemaan.

Voiko mielestäsi tallilla käydä pelkästään tekemässä tallitöitä ja hoitamassa, ja sitten toisella tallilla ratsastamassa?
Miksikäs ei, onhan tuokin hyvä vaihtoehto! :) Itse kuitenkin pitäisin omat vaatteet kummallekkin tallille, ettei mahdolliset pöpöt yms. kulkeudu sitten tallilta toiselle.
 
Siltteri ja äitini

 




Mikä vois auttaa sun mielestä heppajännitykseen, kun en uskalla laukata muilla kuin yhdellä todella rauhallisella hevosella (enkä voi varmaan ainakaan talvella harjotella sillä laukkaamista, kun se talli missä se asuu, ei pidä tunteja kentällä talvella jos on vähänkin liukasta) enkä nykyään uskalla oikein edes ajaa poneilla niinkuin ennen uskalsin, koska viime kerralla tipuin kun poni säikähti suurta lätäkköä ja kiersi miltei ojaan, jolloin kärryt keikkasi ja tipuin?
 

Laukkapelkoon; itsekin olen kärsinyt joskus vuosia sitten laukkapelosta, joka lähti vain laukkaamalla. Sinänsä sulla on hyvä tilanne, että uskallat sentään laukata jollakin hevosella! Kun talvi kerran nyt on tulossa, niin kannattaa varmaan nyt unohtaa se laukkaaminen (jos se olosuhteiden johdosta ei ole tallilla mahdollista) ja panostaa muuhun ratsastamiseen. Voit kehittää istuntaasi, tasapainoasi ja luottamustasi hevoseen ja katsoa myöhemmin laukkamahdollisuuden tullen, että millä mielellä tällä kertaa olet. Pyydä, että saisit mennä sillä sinun luottohepalla ja ehkä liinassakin. Kun saat sillä luottamuksen laukkaan kuntoon, voit jo kokeilla muita hevosia! Kannattaa ehkä myös miettiä, mistä pelko juontaa juurensa; pillastuminen, tippuminen vaiko pelko hevosen ryöstämisestä tmv.
 
Ajopelkoon; oletko ajanut tippumisesi jälkeen? Itsekin keväällä 2011 jouduin Pihvin kanssa yllättävään tilanteeseen, jossa ponin potkuremmi valui väärään kohtaan ja laukaisi potkukohtauksen, jonka seurauksena kärryjen aisa katkesi ja toinen vääntyi pahasti, poni pääsi karkuun ja itse lensin maahan saaden aivotärähdyksen. Kyllähän sitä silloin jännitti hieman ajamaan lähteminen ensimmäisellä kerralla sattuneen jälkeen, mutta kyllä se siitä ohi meni. Jos mahdollista, ota kaveri mukaan kärryille ja lähtekää ajamaan. Kun tiedostaa omat pelot, on niihin mielestäni helpompi suhtautua. Kypärä päähän ja menoksi, ja liikkeellä ollessa kannattaa muistaa ennakointi! :)


Voiko sun mielestä kehittyä, jos ratsastaa maastotunnilla vain käyntiä ja ravia, ei laukkaa, mutta silloin kun kenttä ei ole jäässä (talvisin valitettavasti siis vain joskus..) harjoittelee kentällä tunnilla laukkaa?

Kyllähän siinä kehittyy, jos ottaa sen asenteen! :) Kehittyminen riippuu myös siitä, mitkä tavoitteet olet itsellesi asettanut kehittymisen suhteen. Kun itse ratsastan (tai ratsastin...) menen pääasiassa vain käyntiä ja ravia, tehden siirtymisiä, temponvaihteluita, kahdeksikkoja, väistöjä, taivutuksia ja kaikennäköistä muuta mitä keksinkään. Kehityin mielestäni mukavalla tahdilla, eikä laukkatyöskentelyä sinänsä ollut edes paljoa. Tietenkin kannattaa ottaa kaikki irti siitä, kun pääset kentälle työskentelemään! :)

Pihvin talvifiilistelyjä alkuvuodesta 8)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti